Συνάντηση των Νέων Αγροτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την υψηλή σημασία που αποδίδει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της δικτύωσης των απασχολούμενων στον πρωτογενή, επεσήμαναν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, η ανάγκη για επένδυση σε γνώση, δεξιότητες και ικανότητες των νέων αγροτών είναι επιτακτική, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς λόγω της ταχείας προόδου της τεχνολογίας.

Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα για την διατήρηση ενός παραγωγικού δυναμικού, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Π.Ε.Ν.Α., η οποία είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις, τόσο με
φορείς του δημοσίου, όπως ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, όσο και μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς για την συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου. Παράλληλα επιχειρείται η συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη η σύνδεση της έρευνας με
την παραγωγική διαδικασία και τη διάδοση καινοτομιών και συνεργασιών στο τομέα της αγροδιατροφής.

Κτηνοτροφία- Χαμηλές τιμές γάλακτος

Η συζήτηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για όλους. Τα στελέχη της ΠΕΝΑ περιέγραψαν την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν,τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική ζωή της υπαίθρου.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις, συζητώντας και τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, όπως οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, η αδυναμία εύρεσης εργατών γης, και η δυσμενής κατάσταση στην κτηνοτροφία ιδίως με τις χαμηλές τιμές αιγοπρόβειου
γάλακτος.
Άλλωστε η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κτηνοτροφία με τις ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις γάλακτος και φέτας που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, απασχολεί εντόνως την Π.Ε.Ν.Α., η οποία ζητά τη λήψη μέτρων για την αναστροφή του
δυσμενούς κλίματος πριν να είναι πλέον αργά.

Οι εκπρόσωποι των νέων αγροτών τόνισαν επίσης τη σημασία της εγγραφής και συμμετοχής της ΠΕΝΑ στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Νέων Αγροτών και την επιτυχία του ετήσιου συνεδρίου της ΠΕΝΑ που έγινε το Σεπτέμβριο του 2018 στη Λειβαδιά.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων και να ξανασυναντηθούν στο μέλλον προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της αγροτικής πολιτικής στη χώρα στη βάση ενός μακρόπνοου βιώσιμου εθνικού σχεδίου.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο αντιπρόεδρος, Νικόλαος Παυλονάσιος, ο γενικός γραμματέας Στυλιανός Βογιατζής, ο ειδικός γραμματέας, Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος και ο σύμβουλος Σωτήριος Κουτσομήτρος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο