Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών
Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη παρενέβη με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ζητώντας να συμπεριληφθούν στην παροχή έκτακτης ενίσχυσης χιλιάδες παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, που λόγω αστοχίας δεν συμπλήρωσαν τον κωδικό της υποκατηγορίας για την ενιαία ενίσχυση του 2019 (ΟΣΔΕ 2019), με αποτέλεσμα, αν και καλλιεργούν ελιές καλαμών, εμφανίζονται ως καλλιεργητές επιτραπέζιας ελιάς.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων εξηγεί: «Ενώ στην Αιτωλοακαρνανία καλλιεργούνται 140.000 στρέμματα με ελιά Καλαμών, στον ΟΣΔΕ αυτά αποτυπώνονται ως Επιτραπέζια Ελιά, ενώ εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη ποικιλία μόνο τα 15.000 στρέμματα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγωνίας των ελαιοπαραγωγών από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι ενώ έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία εξαιτίας της πανδημίας δεν θα καταφέρουν να ενισχυθούν οικονομικά λόγω αυτής της παράλειψης».
Απευθυνόμενος τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεοφάνη Παπά, ο κ. Φαρμάκης ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα οι συγκεκριμένοι ελαιοπαραγωγοί να ενταχθούν στο καθεστώς έκτακτης ενίσχυσης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση είτε να τους δοθεί η δυνατότητα να προβούν σε τροποποιητική δήλωση ΟΣΔΕ, είτε να ενταχθούν στο μέτρο ενίσχυσης ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει τον κωδικό για την ποικιλία της ελιάς.
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης, δεν παραλείπει να αναφερθεί στην βαρύνουσα συμβολή που έχει ο αγροτικός τομέας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Όταν σε επίπεδο χώρας το ποσοστό ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς τομέα ανέρχεται σε 4% περίπου, η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 9% και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία με 14,5% στο ΑΕΠ, ενώ ως χώρος πρωτογενούς παραγωγής οικονομικών μεγεθών συνδέεται άμεσα και είναι η βάση μιας σειράς άλλων κλάδων της οικονομίας. Για το λόγο αυτό η στήριξη του παραγωγικού κόσμου της περιοχής μας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα» τονίζει ο κ. Φαρμάκης.
bioilis Μετάβαση στο περιεχόμενο