Θεόδωρος Βασιλόπουλος: Αλλάζουμε τον χάρτη με τα ΠΟΠ προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας

blog_vasilopoulos_main20210727

Σήμερα έχουμε κοντά μας τον κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αφορμή για τη συζήτησή μας  αποτέλεσε μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχει ως στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στον χάρτη των Ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων. Η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τον κ. Βασιλόπουλο είναι ότι και ο ίδιος είναι παραγωγός. Ως εκ τούτου κατανοεί απόλυτα το γεγονός ότι τα προϊόντα της Ελλάδας με Ονομασία Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης πρέπει να αποκτήσουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένα ρόλο που δικαιωματικά τους ανήκει, καθώς τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ κρύβουν μέσα τους στοιχεία της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας και της παράδοσης μας.

 

Κύριε Βασιλόπουλε θα ήθελα να ξεκινήσουμε λίγο ανορθόδοξα τη συνέντευξη μας. Αν υποθέσουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν ξεκινούσαμε αλλά τελειώναμε τη συνέντευξή μας και θέλατε να με κεράσετε ένα παραδοσιακό ποτό του τόπου που εκπροσωπείτε ποιο θα ήταν αυτό;

Θα ξεκινήσω και εγώ λίγο ανορθόδοξα. Αν είμασταν στο Βόρειο Αιγαίο θα σας κερνούσα ένα ποτηράκι ούζο Μυτιλήνης. Αν είμασταν στη Θεσσαλία θα σας κερνούσα ένα ποτηράκι τσίπουρο Θεσσαλίας ή τσίπουρο Τυρνάβου. Αφού είμαστε στη Δυτική Ελλάδα τι καλύτερο από το να σας κεράσω ένα ποτηράκι Λικέρ Τεντούρα. Ένα λικέρ με ιδιαίτερα γλυκιά και ευχάριστη γεύση που ξεχωρίζει για το βαθύ καφεκόκκινο χρώμα της αλλά και για τα επιθετικά αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της. Πρόκειται για το παραδοσιακό ποτό της Πάτρας στην παραγωγή του οποίου συχνά προστίθενται γλυκά κρασιά ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών, ή ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών. Ένα ποτό που από το 2008 έχει καταχωριστεί στους καταλόγους της Ε.Ε ως προϊόν με Γεωγραφική Ένδειξη.

Εκτός από τους τρεις οίνους με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης που μου αναφέρατε προηγουμένως, υπάρχουν άλλα κρασιά της Δυτικής Ελλάδας πού έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ;

Πέραν των 3 Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης που αναφέρθηκαν προηγουμένως υπάρχει ένας ακόμη τύπος κρασιών ΠΟΠ. Πρόκειται για τους οίνους ΠΟΠ Πάτρα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κρασιά λευκά από ξηρά μέχρι ημίγλυκα. Κρασιά τα οποία διακρίνονται για τα μεσαίας έντασης φρουτώδη αρώματά τους με κυριότερα εκείνα του πεπονιού, του αχλαδιού και των εσπεριδοειδών. Τα κρασιά αυτά παράγονται σε μια έκταση που εκτείνεται στους πρόποδες και στις πλαγιές του Παναχαϊκού όρους και υπερβαίνει τα 50.000 στρέμματα. Η περιοχή αυτή είναι η μεγαλύτερη ζώνη παραγωγής ΠΟΠ κρασιών και σε αυτήν καλλιεργείται η ποικιλία Ροδίτης η πλέον πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στη Δυτική Ελλάδα παράγονται οι οίνοι με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Λετρίνοι, κόκκινα κρασιά που παράγονται σε λοφώδεις περιοχές που βρίσκονται βόρεια και δυτικά της πόλης του Πύργου, οι οίνοι με την ΠΓΕ Πισάτις που είναι λευκοί οίνοι από την περιοχή της Πισάτιδας στη δυτική Ηλεία και, οι οίνοι ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας. Στην τελευταία κατηγορία  ανήκουν λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά που προέρχονται από την αμπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας που ατενίζει τον Κορινθιακό κόλπο. Ο κατάλογος των ΠΓΕ οίνων της Δυτικής Ελλάδας συμπληρώνεται με τις ΠΓΕ Ηλεία, ΠΓΕ Αχαία και ΠΓΕ Πελοπόννησος.

Έχοντας σημειώσει τα όσα μου είπατε θα ήθελα να επισημάνω ένα γεγονός. Ότι από τις περιοχές παραγωγής οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη απουσιάζει η Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά στην απουσία της Αιτωλοακαρνανίας από τις ΠΓΕ οίνων αυτό είναι γεγονός. Ως Περιφερειακή Αρχή το έχουμε αναγνωρίσει. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία να διερευνήσουμε κατά πόσο είναι δυνατή η απόκτηση της ένδειξης ΠΟΠ ή ΠΓΕ για τη Μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας. Η Μαλαγουζιά είναι μια γηγενής ποικιλία με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία. Κάποιες πηγές αναφέρουν ως περιοχή καταγωγής τη Ναυπακτία, κάποιες άλλες την περιοχή των Οινιάδων και πιο συγκεκριμένα τα χωριά Κατοχή και Νεοχώρι. Η πρωτοβουλία μας ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στη Μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας. Περιλαμβάνει και τη διερεύνηση της δυνατότητας αναγνώρισης ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ και άλλων προϊόντων.

Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται τα ιχθυαλιεύματα της Αιτωλοακαρνανίας, η παστή λίγδα Μεσολογγίου, η Γραβιέρα Αμφιλοχίας, το τυρί Τσαλαφούτι, το αρνάκι Ξηρόμερου, το κατσικάκι Ερυμάνθου, το παστό χοιρινό Ηλείας, το Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας και η ελιά ποικιλίας Καλαμών. Όλα τους είναι προϊόντα που παράγονται εδώ και δεκαετίες στις κατά τόπους περιοχές και μερικά από αυτά έχουν ήδη αποκτήσει μια ιδιαίτερη φήμη, η οποία ξεπερνά τα όρια της περιοχής παραγωγής τους. Μπορεί κάποια από αυτά να μην παράγονται σε ποσότητες μεγάλες ώστε να διεισδύσουν σε μεγάλες αγορές αλλά αυτό για εμάς δεν είναι μειονέκτημα. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία ότι πρόκειται για προϊόντα που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο παραγωγής τους και αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι προϊόντα που τα προτιμούν οι κάτοικοι του κάθε τόπου και τα αναζητούν όσοι επισκέπτονται τους τόπους αυτούς.

Θα ήθελα λίγο να εστιάσουμε στο «Πελοποννησιακό» τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κάθε μια από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχει τη δική της αναγνωρισμένη σταφίδα. Αναφέρομαι στην ΠΟΠ Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα που καλλιεργείται στην Αιγιαλεία και στην ΠΓΕ Σταφίδα Ηλείας. Είναι δύο προϊόντα που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στον αγροτικό τομέα και των δύο νομών.

Αυτό είναι γεγονός. Η σταφίδα κατά το παρελθόν αποτελούσε το σπουδαιότερο αγροτικό προϊόν της Πελοποννήσου με μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, κυρίως στη Μ. Βρετανία. Η βόρεια και δυτική Πελοπόννησος είχαν τα σκήπτρα στην παραγωγή. Το σταφιδικό ζήτημα, το οποίο είναι γνωστό σε όλους, με τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές απολήξεις του σφράγισε μια ολόκληρη περίοδο. Στην εποχή μας η καλλιέργεια της σταφίδας συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα στον αγροτικό χώρο της Ηλείας και της Αιγιαλείας. Αναμφίβολα η αναγνώρισή της Σταφίδας Βοστίτσας ως ΠΟΠ το 1998 και της Σταφίδας Ηλείας ως ΠΓΕ το 2010 αποτελούν δύο σημαντικούς σταθμούς στη διαχρονική πορεία του προϊόντος. Είμαι πεπεισμένος ότι η καλλιέργεια και των δύο θα συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια καθώς όχι μόνο ευνοείται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες αλλά και από το γεγονός ότι είναι δύο προϊόντα που έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Από τους χάρτες του deligate.gr βλέπουμε ότι η Ηλεία και η Αχαία δεν εκπροσωπούνται στις κατηγορίες των ΠΟΠ φρούτων και λαχανικών παρά το γεγονός ότι ορισμένα προϊόντα τους όπως το καρπούζι Ηλείας, η φράουλα Ηλείας, η πατάτα Αχαίας αλλά και η πατάτα Ηλείας είναι πολύ υψηλά μεταξύ των προτιμήσεων των καταναλωτών.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αφορμή που μου δίνετε. Και για τα 4 προϊόντα που αναφέρθηκαν προηγουμένως έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την καταχώρισή τους στον Ευρωπαϊκό κατάλογο των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων. Είναι το δεύτερο σκέλος της πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Αρχής το οποίο καλύπτει συνολικά μια ενδεκάδα προϊόντων. Τα υπόλοιπα είναι η Χονδροελιά Αγρινίου, τα ελαιόλαδα Αχαίας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, και το μέλι των ορεινών Κοινοτήτων από την κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Όλα τους είναι προϊόντα που γύρω από το καθένα αναπτύσσεται μια σημαντική γεωργική και μεταποιητική – εμπορική δραστηριότητα και η προοπτική της αναγνώρισής τους ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ θα δώσει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.

Κύριε Βασιλόπουλε σας ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

bioilis Μετάβαση στο περιεχόμενο