Πρωτόκολλο συνεργασίας Περιφέρειας – ΕΦΕΤ για επίσημο έλεγχο τροφίμων στην αγορά

20220224 Περιφέρεια_ΕΦΕΤ

Πρωτόκολλο συνεργασίας για το συντονισμό της δράσης των ελεγκτικών αρχών στον τομέα της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων πρόκειται να υπογράψουν το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων(ΕΦΕΤ). 

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πάτρα υπό τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, συζητήθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας με στόχο την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την  προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών.

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος «η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να έχει σχέδιο που να μπορεί  να λειτουργήσει επ’ ωφελεία στη συγκεκριμένη περίπτωση της ασφάλειας και της προστασίας των προϊόντων, της υγείας και  των καταναλωτών.» Επίσης προέβαλε ως σημαντικό στοιχείο  πέραν της προστασίας του καταναλωτή και  την στήριξη των αγροτών – παραγωγών  οι οποίοι εφόσον παράγουν  καλά ποιοτικά προϊόντα, θα  απολαμβάνουν  και καλύτερες τιμές στην αγορά.

Στο πρωτόκολλο ειδικότερα επισημαίνεται ότι οι επίσημοι έλεγχοι θα  περιλαμβάνουν  εγκαταστάσεις και προϊόντα σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας (παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση και διάθεση). Ενδεικτικά οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, γάλακτος, αλιευμάτων, αυγών, ελαιολάδου,  φρούτων και λαχανικών, χυμών, δημητριακών, ζυμαρικών,  ξηρών καρπών, οίνου, ζύθου, ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικών, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κ.α.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δ/ντής του ΕΦΕΤ  Νίκος Νιφόρας, ο Γενικός Δ/ντής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κόλλαρης, ο  προϊστάμενος Δ/νσης  Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας  Αργύρης Αγγελόπουλος,  ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας – Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Χαρά Οικονόμου και ο Διδάκτωρ κτηνίατρος Δημόσιας Υγείας  Ελλάδας, Κώστας Μήλιος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο